Yin jooga tuo kehoon hyvän ja kevyen olon ja rauhoittaa mielen.
Yin-jooga on lempeä, mutta tehokas joogamuoto, jota suositellaan harjoitettavaksi muun aktiivisemman liikunnan (esim. vinyasa jooga, pallopelit tai juoksu) vastapainoksi. Taolaisen filosofian mukaan kaikessa on yin- ja yang-puolensa ja nämä täydentävät toinen toisiaan. Tämä pätee myös liikuntaan . Tarvitsemme sekä rauhoittavaa yin- että voimallisempaa yang-liikuntaa ylläpitääksemme fyysistä ja psyykkistä hyvinvointiamme.
Yang-liikunnan tavoitteena on vahvistaa lihaksia ja luita kuormittamalla niitä lyhytkestoisilla ja toistuvilla liikkeillä (esim. painojen nosto tai haara-perushypyt). Yin-liikunta puolestaan vahvistaa ensisijaisesti niveliä kuormittamalla niitä tasaisilla ja pitkäkestoisilla liikkeillä (esim. eteentaivutus). Niin yin- kuin yang-harjoittelussakin tärkeää on tehdä harjoitus kohtuudella ja omat henkilökohtaiset rajansa huomioiden. Liian raskaiden painojen nosto voi rikkoa kehoa siinä kuin liian pitkälle viety eteentaivutuskin.
Tärkeää on kuunnella kehoaan ja oppia tuntemaan omat rajansa. ”No pain, No gain” -ajattelu ei kuulu Yin-joogaan. Päinvastoin Yin-joogaa ei pitäisi koskaan tehdä suoritushakuisesti, eikä se saa ikinä aiheuttaa kipua. Sen sijaan Yin-asentojen pitäisi tuntua sopivana paineen tunteena ja/tai venytyksenä kohdealueella. Ajoittain tunne voi olla jopa hieman epämukava, muttei koskaan kipeä.
Jos emme koukistaisi polvea viikkoon, se muuttuisi jäykäksi. Sama pätee kaikkiin muihinkin niveliimme, esimerkiksi selkään. Jos selkää ei säännöllisesti liikuta sen kuuden luonnollisen liikeradan mukaisesti (eteen, taakse, vasemmalle, oikealle, kierto molempiin suuntiin), alkavat liikeradat pienentyä ja selkä jäykistyy. Käyttämättömän nivelen nivelsiteet alkavat surkastua ja lyhentyä rajoittaen nivelen liikkuvuutta. Staattiset ja pitkäkestoiset Yin-asennot nesteyttävät ja vahvistavat kohdealueiden niveliä ja palauttavat niiden liikkuvuutta.
Samaan aikaan, kun Yin-asennot parantavat nivelten liikkuvuutta, ne myös vaikuttavat koko kehoa yhdistävään sidekudosverkostoon, eli faskiaan nesteyttäen sitä ja poistaen siitä mahdollisia tukoksia. Kiinalaisen lääketieteen mukaan tukokset sidekudosverkostossa (joita kutsutaan meridinaaiksi kiinalaisessa lääketieteessä) saattavat johtaa huonovointisuuteen niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Tasapainoinen, esteetön energiankierto sidekudoksissa pitää mielen ja kehon hyvinvoivana. Akupunktio perustuu tähän samaan ajatukseen.
Yin-joogaa ei kuitenkaan ole välttämätöntä miettiä näin syvällisesti. Suurin osa Yin-joogatunnilla käyvistä tulee sinne saadakseen kehoonsa hyvän ja kevyen olon sekä poistaakseen stressiä ja rauhoittaakseen mieltään. Yin-jooga vaikuttaa hyvinvointiin monin tavoin ja tärkeintä onkin nauttia tunneista ja niiden tuloksista juuri sellaisena, kun ne itse kokee.

Lähteet: