Talvella levätään ja huolehditaan varastoidusta energiasta

Talvella on aika rauhoittua

Talvi on kiinalaisen ajattelun mukaan vesielementin aikaa. Silloin on aika vaalia kehoon varastoitua energiaa ja rauhoittaa elämän tahtia. Talvella on erityisen tärkeää huolehtia itsestään. Se on myös hyvää aikaa kehittää itsetuntoa ja rohkeutta.


Vesielementin keskeisimmät sisäelimet liittyvät nesteisiin. Ne ovat Munuaiset ja niiden parina Virtsarakko. Tämä sisäelinpari on perusta Yin- ja Yang -tasapainolle sekä uuden syntymiselle. Sanotaan, että Munuaiset ovat lähtökohta kaikkien elinten hyvinvoinnille. Ne suodattavat kuona-aineita kehon nesteistä pois ja lähettävät puhdasta, ravintoaineita sisältävää nestettä takaisin kehoon.

Vesielementti tukee kehon ja mielen tunnereaktioita sekä tervettä tahdonvoimaa. Se määrittää, kuinka ikääntyminen ilmenee kehossa, ja kuinka käsittelemme stressaavia tilanteita sekä pelkoja.

Miten tunnistat vesielementin tasapainon

Kun vesielementti on tasapainossa, luotamme siihen, että elämä kantaa. Kykenemme tunnistamaan uhkia, ja reagoimaan niihin sopivalla tavalla. Teemme tarvittaessa rohkeitakin siirtoja nopean harkinnan tuloksena. Kykenemme sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin.

Merkkejä vesielementin epätasapainosta voivat olla pelokkuus, uupumus, ehdottomuus asioiden suhteen sekä vetäytyminen pois sosiaalisista kohtaamisista. Kehossa epätasapaino tyypillisimmillään ilmenee alaselän kipuina. Myös unettomuus, rauhattomuus, nivelten jäykkyys, tummat silmänaluset, virtsatievaivat ja korkea verenpaine saattavat olla merkkejä epätasapainosta.

Miten tasapainotat vesielementtiä

Mikäli tunnistat merkkejä vesielementin epätasapainosta kehossasi tai mielessäsi, voit hakea tasapainoa oikeanlaisella ravinnolla, elämäntahdilla, liikunnalla ja levolla.

Munuaisenergian vaalimiseksi talvella on erityisen tärkeää huolehtia, että munuaisten alue alaselällä sekä jalat pysyvät lämpiminä. Kaikki sellainen liikunta, joka kasvattaa ja ylläpitää kehon sisäistä energiaa, sen aktiivisen kuluttamisen sijaan on hyvästä. Hyvä tapa arvioida tätä on kuulostelemalla, onko harjoittelun jälkeen väsyneempi, kuin ennen sitä. Tyypillisiä liikuntamuotoja, jotka antavat energiaa enemmän kuin ottavat ovat jooga ja pilates. Myös hiihto ja kävely voivat olla energisoivia liikuntamuotoja, kun niitä ei tehdä liian tavoitteellisesti, vaan enemmänkin nauttien raikkaasta ilmasta, talviauringosta, kauniista maisemista ja mahdollisuuksien mukaan myös hyvästä seurasta.

Talvella, kuten muinakin vuodenaikoina kannattaa syödä vuodenajan mukaista ruokaa. Yleensä keho kertookin mitä se kaipaa. Talvella on hyvä syödä lämmittäviä ruokia, kuten keittoja ja patoja. Myös mustapippuri ja basilika yhdistettynä valkosipuliin ja inkivääriin lämmittävät. Juurekset, marjat, kokojyväviljat, hyvät öljyt ja rasvaiset kalat ovat hyvä perusta talven ruokavaliolle. Viilentäviä ruokia, kuten meloneja, kurkkua, banaaneja, mehuja ja salaatteja kannattaa syödä kohtuudella.

Riittävä uni on talvella erityisen tärkeää. Ei välttämättä ole ollenkaan hullumpi ajatus nukkua talvella normaalia pidempiä yöunia. Hyvien yöunien turvaamiseksi talvella on hyvä vältellä stimulantteja ja liikaa mieltä kuormittavaa työtä. Iltaisin juuri ennen nukkumaan menoa voi yrittää pysyä pois kaikenlaisten ruutujen ääreltä, ja lukea kirjaa tai tehdä vaikka lempeän yin- jooga harjoituksen. Youtubesta löytyy tähän paljon hyviä, ohjattuja harjoituksia. Ja vaikka Youtubekin välittyy jonkinlaisen ruudun kautta, ei sitä harjoitellessa tule juuri katsottua.

Tässä muutama Youtube kanavaa, joiden Yin-joogavideoista itse pidän:

Travis Eliot

Truth Robinson

Yoqi Yoga and Qigong

Lähteet:

Elinvoimainen vuosi, Minna Andersson, 2019

Tuli Maa Vesi, Denis Vinokur, 2016

Loppukesä on tasapainon ja vastustuskyvyn vahvistamisen aikaa

Maaelementti

Loppukesällä yin ja yang ovat tasapainossa, kumpikaan ei hallitse toista. Keväällä ja kesällä yang-energiat ovat voimakkaampia, kun taas syksy ja talvi ovat yin-energioiden aikaa. Loppukesä on näiden kahden vaiheen taitekohta. Loppukesällä vahvistetaan vastustuskykyä ja kehon tasapainoa ylipäätään.

Loppukesän elementti on maa ja elinpari Mahalaukku ja Perna. Niitä kutsutaan qin ja veren lähteiksi. Ne molemmat edesauttavat ruoan sulamisessa ja uuden veren muodostumisessa. Mahalaukku vastaanottaa ruokamassan, ja lähettää sen edelleen ohutsuoleen. Siellä tapahtuu puhtaan ja epäpuhtaan aineksen erottelu. Jos Mahalaukku ei toimi kunnolla ruoansulatus heikkenee ja koko elimistö joutuu epätasapainotilaan.

Pernan avulla puhdas aines muuttuu vereksi ja ravitsee muita elimiä. Kiinalaisessa lääketieteessä Pernaa pidetään hyvin merkittävänä elimenä. Se huolehtii ruoan sulamisesta sujuvasti, jolloin keho saa riittävästi uutta verta toimiakseen moitteettomasti. Perna on myös vastuussa veren ohjaamisesta kehossa sekä lymfosyyttien (lymfosyytit vastaavat vanhojen punasolujen tuhoamisesta ja kierrättämisestä) tuotannosta. Jos Pernan toiminta on heikkoa, syntyy fyysistä ja psyykkistä väsymystä, huimausta, lantion alueen turvotusta ja ripulia. Vahva Pernan qi näkyy puolestaan määrätietoisuutena ja tahdonvoimana sekä kehon elinvoimaisuutena.

 

Miten tunnistat maaelementin tasapainon

Ihmiset, joilla maaelementti on tasapainossa, ovat itsekin tasapainoisia persoonia. He nauttivat myös elämänsä vakaudesta ja pysyvyydestä, ja ovat yleensä hyvin kärsivällisiä pohdiskelijoita ja empaattisia muita kohtaan.

Epätasapainossa olevan maaelementin merkkejä ovat hermostuneisuus, liiallinen asioista murehtiminen, huomion kaipuu, joustamattomuus ja tasapainoton olo. Fyysisessä kehossa maaelementin epätasapaino saattaa näkyä esimerkiksi aftoina suussa, ruoansulatusvaivoina tai jopa syömishäiriöinä.

Miten tasapainotat maaelementtiä

Loppukesällä nautitaan satokauden tarjonnasta ja monipuolisesta ravinnosta. Hitaasti kypsytetty ruoka edesauttaa ravintoaineiden imeytymistä kehoon. Alkoholi, sokeri, hiiva, vehnä ja kofeiini lisäävät kaikki kosteutta kehoon ja näitä olisikin hyvä pyrkiä välttämään mahdollisuuksien mukaan. Selleri, pavut, sipulit ja vihreä tee puolestaan poistavat kosteutta kehosta.

Myös liikuntaa on hyvä harjoittaa monipuolisesti. Loppukesällä kannattaa keskittyä itselleen mielekkääseen puuhaan, kiinnostavien asioiden opiskeluun ja hyvään seuraan tiukasti aikataulutetun elämänrytmin sijaan. On kuitenkin varottava kuormittamasta itseään liikaa runsaalla tekemisellä. Tämä kaikki vahvistaa vastustuskykyä.

Perna- ja mahalaukkumeridiaanit

Pernameridiaani alkaa isovarpaan sisäsyrjän kynnen tyvestä ja kulkee säären sisäsyrjää ylös rintakehään. Sen varrelta löytyy hyviä pisteitä maaelementin tasapainottamiseen. Mahalaukkumeridiaani alkaa alaluomesta ja päättyy toisen varpaan ulkosyrjään. Mahalaukkumeridiaanin piste 36 polven alapuolella on erinomainen yleisen hyvinvoinnin piste.

Lähteet:

Insight Yoga, Sarah Powers 2008

Elinvoimainen vuosi, Minna Andersson, 2019

Do-it-yourself shiatsu, Wataru Ohashi, 1992

Meridiaanit ja pisteet, Elina Hytönen, 2010

Kesällä huolehditaan sydämestä

tulielementti kesä

Kesä on kiinalaisen ajattelun mukaan tulielementin aikaa. Silloin luonnon energia on huipussaan ja saamme imeä sitä itseemme valosta, väreistä, ravinnosta, lämmöstä ja tuoksuista. Kesä on ilon ja sosiaalisuuden aikaa. Kesään kuuluu myös luovuus ja avoimuus.

Tulielementin keskeisin sisäelin on Sydän ja sen parina Ohutsuoli. Sydän ohjaa mielen ja kehon toimintoja. Ohutsuoli auttaa meitä päättämään mitä kehossamme ja elämässämme tarvitsemme ja mistä hankkiudutaan eroon.

Miten tunnistat tulielementin tasapainon

Kun tulielementti on tasapainossa, kykenemme ajattelemaan selkeästi ja muistimme toimii moitteettomasti. Olemme elinvoimaisia ja kykenemme tuntemaan terveellä tavalla rakkautta, iloa, surua ja jännitystä. Pidämme elämää tarkoituksellisena ja pysymme mieleltämme rauhallisena.

Merkkejä tulielementin epätasapainosta voivat olla heikentynyt verenkierto (kylmät jalat ja kädet), nukkumisvaikeudet, masentuneisuus, kuulo-ongelmat ja niska-hartiaseudun kivut.

Miten tasapainotat tulielementtiä

Mikäli tunnistat merkkejä tulielementin epätasapainosta kehossasi tai mielessäsi, voit hakea tasapainoa oikeanlaisella ravinnolla, elämäntahdilla, liikunnalla ja levolla.

Kesällä, kuten muinakin vuodenaikoina kannattaa syödä vuodenajan mukaista ruokaa. Kesällä kevyempi ravinto riittää. Kannattaa suosia pienempiä aterioita useammin mieluummin kuin raskaita ja runsaita aterioita. Ruoka voi olla kevyemmin kypsennettyä kuin talvella. Nestepitoinen, tuore, raaka, keitetty tai höyrytetty ruoka sopivat kesään. Ruoka saa olla värikästä. Erityisesti punaiset ruoat (pois lukien punainen liha, joka saattaa olla liian raskasta) sopivat tulielementille.

Kesällä elintavoissa kannattaa välttää kaikkea liiallisuutta. Vaikka energiaa voi olla muita vuodenaikoja enemmän, ei silti kannata rasittaa itseään liiallisella työnteolla, kiireellä tai valvomisella. Myöskään toinen äärilaita, liika nukkuminen ja tiukat rutiinit ei ole hyväksi.

Kesä on hyvää aikaa harrastaa sydäntä ja verenkiertoa vahvistavaa liikuntaa. Voimakkaimmat harjoitukset kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan välttäen kuumimpaa aikaa päivästä.

Sydän- ja Ohutsuolimeridiaani löytyvät käsivarsista – alkaen ja päättyen pikkusormen kärkeen. Käsivarsien hieronta ja painelu meridiaanien mukaisesti auttaa pitämään näitä energiakanavia auki. Samoin niska- ja hartiaseudun hieronta. Erilaiset rintakehää avaavat asennot, kierrot ja kylkien venytykset ovat hyväksi.

Tervetuloa tulielementtiä tasapainottavalle online Grounding Yin -tunnille tiistaina 26.5.!

Ilmoittaudu mukaan tästä.

Miksi Qi:n pitää virrata vapaasti?

Meridiaani Qi energiakanava

Yin-joogatunnilla ohjaaja puhuu siitä, kuinka pitkäkestoinen venytys tai paineistus asanan kohdealueeseen poistaa tukoksia ja mahdollistaa Qi:n vapaan virtauksen kehossa. Minkä takia se on niin tärkeää?

Mitä on Qi?

Aloitetaan siitä, mitä on Qi. Qi on elämänenergia, joka virtaa kaikessa elollisessa. Jos Qi ei virtaa, ei ole elämää. Jos Qi:n virtaus on tukittu, emme voi hyvin.

Qi on monessa mielessä kiinalaisen lääketieteen perusta, mutta yhtä lailla tästä elämän energiasta puhutaan intialaisessa Ayurveda -lääketieteessä (nimellä Prana), Maya-intiaanit tunsivat sen variaation ja Euroopassakin sen arvellaan olleen tunnettua jo Ötzi jäämiehen aikaan (yli 5 000 vuotta sitten), koska Ötzistä löydettiin jälkiä akupunktiosta, jolla oli ilmeisesti hoidettu Ötzin alaselän reumaa.

Minusta Qi:tä on helpoin ymmärtää rinnastamalla ihmisessä virtaava Qi auringon tuottamaan energiaan maapallolla. Auringon energialla on monia ilmentymismuotoja ja se voi muuttaa muotoaan: valo, lämpö, tuuli, aallot, sähkö… Ilman auringon energiaa, ei maapallolla olisi elämää.

Samaan tapaan Qi:llä on ihmiskehossa monia ilmentymismuotoja. Se on ruoasta, hengitysilmasta tai vanhemmiltamme syntymässä saatua energiaa, jota kehomme varastoi munuaisiin ja muuttaa lämmöksi, liikkeeksi, ääneksi jopa sähköksi. Qi vaikuttaa kehossamme kaikkeen: aineenvaihduntaan, verenkiertoon, hengitykseen, tunteisiin ja ajatustoimintaan.

Mitä tapahtuu, jos Qi ei pääse virtaamaan?

Jos auringon energia ei pääse virtaamaan maapallolla kuten sen kuuluu, aiheutuu siitä ongelmia. Liian vähäinen valo ei mahdollista kasvien kasvua, kuten ei liika kylmyyskään. Toisaalta liika kuumuus kuivattaa viljelykset, eikä liika valokaan ole hyväksi. Sama koskee tuulta ja aaltoja, jopa sähköä. Kun poikkeuksellisen kova tuuli katkaisee sähkölinjat, on sähköstä riippuvainen yhteiskuntamme pulassa, kunnes sähkömiehet korjaavat katkoksen. Qi:n estetty virtaus voi olla yhtä vahingollista ihmiselle kuin katkennut sähkölinja sähkölämmitteiselle asunnolle.

Tästä meille kaikille tuttu esimerkki on tukos tai kireys hartialihaksessa, joka aiheuttaa päänsäryn, kun Qi (tässä tapauksessa esimerkiksi verenkierron muodossa) ei pääse vapaasti virtaamaan päähän. Kun Qi virtaa vapaasti, pysymme fyysisesti ja henkisesti hyvinvoivina.

Miten Qi:n saa virtaamaan?

Toinen hyvä rinnastus Qi:hin ja sen jakeluverkostoon on kastelujärjestelmä viljelyksillä. Kun kastelujärjestelmään kertyy roskaa, ei vesi enää pääse virtaamaan siinä vapaasti ja kasvit eivät voi hyvin. Kun roskat putsataan kasteluletkuista, saavat kasvit elinvoimansa takaisin. Myös Qi:n jakeluverkostoon kerääntyy tukoksia, jos ei sitä pidetä puhtaana. Hyviä tapoja avata näitä tukoksia ovat mm. Yin-jooga ja shiatsu-hieronta.

Qi kulkee kehossamme verisuonia ja energiakanavia, eli meridiaaneja pitkin. Viimeisimmän käsityksen mukaan nämä kiinalaisten jo tuhansia vuosia tuntemat energiakanavat ovat kaikkialle kehoon levittäytyviä sidekudosverkostoja (faskiaa) sekä niiden välistä tilaa, joita länsimainen lääketiede on ruvennut tutkimaan tarkemmin vasta viime vuosina. Jos faskiaa ei liikuta, se jähmettyy ja Qi ei pääse virtaamaan siinä vapaasti. Konkreettinen esimerkki tästä löytyy kehostamme joka aamu. Koemme kehomme jäykäksi, kunnes olemme venytelleet faskiat ”auki”.

Qi:n vapaa virtaus on siis kehomme hyvinvoinnin perusta. Se ei ole magiaa, vaan kokonaisvaltainen tapa ymmärtää kehomme toimintaa. Se täydentää länsimaisen lääketieteen ajatusmaailmaa, eikä ole sen kanssa ristiriidassa. On kuitenkin hyvä muistaa, että sen ymmärtäminen tai edes sen ajatteleminen ei ole millään lailla välttämätöntä, jotta Yin-joogasta ja shiatsusta sekä niiden tuomista terveysvaikutuksista voisi saada hyötyä. Riittää hyvin, kun antautuu Qi:n vapaan virtauksen tuomaan hyvään oloon ja siitä nautiskeluun.

Lähteet:

The Spark in the Machine, Dr Daniel Keown, 2014

Yin Yoga – Principles & Practice, Paul Grilley, 2012

Yin-jooga, Jouni Hallikainen, 2019

Grounding Yin -tunnit verkossa

Viime viikosta lähtien GroundingYin -tuntini ovat siirtyneet verkkoon. Voit ilmoittautua tunneille normaaliin tapaan varauskalenterin kautta. Varauksen tehtyäsi, saat sähköpostiisi linkin tuntitallenteesta viisitoista minuuttia ennen tunnin alkua. Monet meistä (minä mukaan lukien) tekevät tunnin samanaikaisesti tuntikalenterin mukaan, mutta voit hyvin tehdä tunnin myös myöhemmin kuluvan viikon aikana.

Tunti koostuu lyhyestä ohjatusta itse tehtävästä shiatsu hieronnasta, jota seuraa tavallinen Yin-joogatunti.

Tuntia varten tarvitset sopivan rauhallisen paikan harjoitukseen, joogamaton tai muun sopivan alustan, tyynyn, viltin ja mukavat vaatteet. Voit myös halutessasi soittaa harjoituksen taustalla valitsemaasi musiikkia. Lähetän myös latauslinkin mukana linkin Spotify-soittolistaan, jota voit halutessasi soittaa.

Mikäli sinulla on mitä tahansa kysymyksiä tuntiin liittyen, ota toki yhteyttä minna(at)minyin.fi tai 0400 878 101.

Tunnit ovat maksuttomia.

Ilmoittaudu täällä: https://www.varaaheti.fi/minyin/fi

Lämpimästi tervetuloa!

Vastustuskykyä vahvistavaa hoitoa rajoitetulla hoitoalueella

Nyt puhutaan paljon tartuntataudeista ja haluan toki huomioida tämän GroundingYin-tunneilla.

Seuraavien viikkojen tunneilla en käsittele hoito-osuudessa lainkaan päänaluetta tai käsiä flunssatartuntojen välttämiseksi. Olet myös tervetullut tunnille ilman hoito-osuutta, jos mieluummin osallistut pelkkiin Yin-asanoihin ilman, että otan fyysistä kontaktia. Laita vaan viestiä etukäteen tai vinkkaa tästä tunnin alussa.

Muuten pyrin lisäämään jokaiseen tuntiin hoito-osuuksia, joiden tavoitteena on vahvistaa kehoa mahdollisia flunssatartuntoja vastaan. Toki tunnin jo sinällään pitäisi aina olla vastuskykyä vahvistava.

Hyvinvointia edistävä hemmotteluhetki sinulle ja ystävillesi

GroundingYin-tunnin voi tilata myös ystäväporukalle. Tunti voidaan järjestää joko Aktia-tennishallissa Espoossa tai jossain muussa sopivassa tilassa. Itselläni on tiedossa joitain vuokrattavia tiloja. Voin myös tulla vaikka yrityksen tiloihin, sopivaan kerhotilaan, kesällä ulos tai vaikka kotiin ja tuoda jooga-bolsterit ja tiilet mukanani.

Tunti voidaan teemoittaa haluamallanne tavalla esimerkiksi vuodenajan mukaan. Sen yhteydessä voidaan myös järjestää lyhyt esittely Yin-joogaan, kiinalaiseen lääketieteeseen tai muuhun sopivaan aiheeseen.

GroundingYin-tunnin kesto on tyypillisesti 1,5 – 2 tuntia. Hinnat € 120 – € 250 + alv riippuen sisällöstä ja kestosta. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan teille yhdessä ihana hemmotteluhetki.

Hemmottelupäivä ystävien kanssa

Yin-joogan hyödyt

Yin jooga tuo kehoon hyvän ja kevyen olon ja rauhoittaa mielen.

Yin-jooga on lempeä, mutta tehokas joogamuoto, jota suositellaan harjoitettavaksi muun aktiivisemman liikunnan (esim. vinyasa jooga, pallopelit tai juoksu) vastapainoksi. Taolaisen filosofian mukaan kaikessa on yin- ja yang-puolensa ja nämä täydentävät toinen toisiaan. Tämä pätee myös liikuntaan . Tarvitsemme sekä rauhoittavaa yin- että voimallisempaa yang-liikuntaa ylläpitääksemme fyysistä ja psyykkistä hyvinvointiamme.

Yang-liikunnan tavoitteena on vahvistaa lihaksia ja luita kuormittamalla niitä lyhytkestoisilla ja toistuvilla liikkeillä (esim. painojen nosto tai haara-perushypyt). Yin-liikunta puolestaan vahvistaa ensisijaisesti niveliä kuormittamalla niitä tasaisilla ja pitkäkestoisilla liikkeillä (esim. eteentaivutus). Niin yin- kuin yang-harjoittelussakin tärkeää on tehdä harjoitus kohtuudella ja omat henkilökohtaiset rajansa huomioiden. Liian raskaiden painojen nosto voi rikkoa kehoa siinä kuin liian pitkälle viety eteentaivutuskin.

Tärkeää on kuunnella kehoaan ja oppia tuntemaan omat rajansa. ”No pain, No gain” -ajattelu ei kuulu Yin-joogaan. Päinvastoin Yin-joogaa ei pitäisi koskaan tehdä suoritushakuisesti, eikä se saa ikinä aiheuttaa kipua. Sen sijaan Yin-asentojen pitäisi tuntua sopivana paineen tunteena ja/tai venytyksenä kohdealueella. Ajoittain tunne voi olla jopa hieman epämukava, muttei koskaan kipeä.

Jos emme koukistaisi polvea viikkoon, se muuttuisi jäykäksi. Sama pätee kaikkiin muihinkin niveliimme, esimerkiksi selkään. Jos selkää ei säännöllisesti liikuta sen kuuden luonnollisen liikeradan mukaisesti (eteen, taakse, vasemmalle, oikealle, kierto molempiin suuntiin), alkavat liikeradat pienentyä ja selkä jäykistyy. Käyttämättömän nivelen nivelsiteet alkavat surkastua ja lyhentyä rajoittaen nivelen liikkuvuutta. Staattiset ja pitkäkestoiset Yin-asennot nesteyttävät ja vahvistavat kohdealueiden niveliä ja palauttavat niiden liikkuvuutta.

Samaan aikaan, kun Yin-asennot parantavat nivelten liikkuvuutta, ne myös vaikuttavat koko kehoa yhdistävään sidekudosverkostoon, eli faskiaan nesteyttäen sitä ja poistaen siitä mahdollisia tukoksia. Kiinalaisen lääketieteen mukaan tukokset sidekudosverkostossa (joita kutsutaan meridinaaiksi kiinalaisessa lääketieteessä) saattavat johtaa huonovointisuuteen niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Tasapainoinen, esteetön energiankierto sidekudoksissa pitää mielen ja kehon hyvinvoivana. Akupunktio perustuu tähän samaan ajatukseen.

Yin-joogaa ei kuitenkaan ole välttämätöntä miettiä näin syvällisesti. Suurin osa Yin-joogatunnilla käyvistä tulee sinne saadakseen kehoonsa hyvän ja kevyen olon sekä poistaakseen stressiä ja rauhoittaakseen mieltään. Yin-jooga vaikuttaa hyvinvointiin monin tavoin ja tärkeintä onkin nauttia tunneista ja niiden tuloksista juuri sellaisena, kun ne itse kokee.

Yin joogan hyödyt
Yin jooga tuo kehoon hyvän ja kevyen olon ja rauhoittaa mielen.

Lähteet:

Yin Yoga – Principles & Practice, Paul Grilley, 2012

The Complete Guide to Yin Yoga, Bernie Clark, 2012

Mitä on GroundingYin®

GroundingYin yhdistää kehon terveyttä ylläpitävän Yin-joogan ja Shiatsu-hieronnan.

GroundingYinin avulla ylläpidetään kehon ja mielen tasapainoista tilaa ja ympäri kehoa löytyvien faskiaverkostojen terveyttä. Faskia on sidekudosta, jota löytyy lihaksista, nivelistä ja jänteistä. Näitä faskiaverkostoja tai energiakanavia kutsutaan kiinalaisessa lääketieteessä meridiaaneiksi ja ne tunnetaan myös intialaisessa Ayurveda-lääketieteessä. GroundingYinin avulla pyritään lisäämään sidekudosverkostojen nesteytystä ja parantamaan aineenvaihduntaa kalvorakenteiden välissä. Harjoitus siis edistää kehon liikkuvuutta ja vähentää kipu- ja kireystiloja – niin fyysisiä, kuin psyykkisiäkin.

Shiatsu-hieronnassa painellaan kehon akupisteitä ja edistetään näin energian vapaata liikkuvuutta kehossa. Länsimaisin termein voidaan ajatella, että shiatsu hoitaa pinnallista faskiaa, joka sisältää veri- ja imusuonia sekä hermoja.

Yin-jooga on lempeä joogamuoto, jossa keskitytään venyttämään pois kehon ja mielen kireyksiä pitkäkestoisilla asanoilla, eli asennoilla. Yin-asanat hoitavat puolestaan syviä faskioita, jotka ovat yhteydessä jänteisiin, nivelsiteisiin ja lihaksiin. Yin-asanoissa ollaan useamman minuutin ajan, koska lyhyt venytys ei vielä saa aikaan muutoksia faskiassa. Tekemisen sijaan Yin-asanoissa keskitytään meditatiiviseen olemiseen ja kehon kuunteluun.

GroundingYin -tunnilla sinulla on lupa nauttia. Mitä rennommin mielin olet asanoissa, sen parempi.

Ohjaaja ohjaa asanoihin ja antaa niihin vaihtoehtoja. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla asanassa, koska jokainen meistä on erilainen. Asanat venyttävät lihasten lisäksi jänteitä ja niveliä. Nivelessä saa tuntua painetta, mutta kipua ei saa tuntea.

GroundingYin tunnilla voit korjata asanaa ja liikkua, jos sinusta tuntuu siltä. Asanoilla haetaan optimaalista liikkuvuutta ylittämättä rajoja. Voit muuttaa asentoa joko hieman kevyemmäksi, jos olo alkaa muuttua tukalaksi tai viedä sitä vielä pidemmälle kehon antaessa periksi. Tai sitten vain olet paikallaan nauttien. Kaikki on sallittua. Tärkeintä on, että kuuntelet itseäsi ja kehoasi.

Kun olet asanoissa, käy ohjaaja tehostamassa hoitoa hieromalla ja painelemalla energiakanavia (faskiaverkostoja) ja niiden varrelta löytyviä akupisteitä.

GroundingYinin on kehittänyt suomalainen Minna Andersson, joka en ole minä, vaikka samanniminen olenkin. Olen itse opiskellut GroundingYiniä Minna Anderssonin opissa. Minna Andersson on kirjoittanut aineesta myös kirjan Elinvoimainen vuosi – Kuinka tukea terveyttä perinteisen kiinalaisen lääketieteen ja yin-joogan keinoin.