Loppukesällä yin ja yang ovat tasapainossa, kumpikaan ei hallitse toista. Keväällä ja kesällä yang-energiat ovat voimakkaampia, kun taas syksy ja talvi ovat yin-energioiden aikaa. Loppukesä on näiden kahden vaiheen taitekohta. Loppukesällä vahvistetaan vastustuskykyä ja kehon tasapainoa ylipäätään.
Loppukesän elementti on maa ja elinpari Mahalaukku ja Perna. Niitä kutsutaan qin ja veren lähteiksi. Ne molemmat edesauttavat ruoan sulamisessa ja uuden veren muodostumisessa. Mahalaukku vastaanottaa ruokamassan, ja lähettää sen edelleen ohutsuoleen. Siellä tapahtuu puhtaan ja epäpuhtaan aineksen erottelu. Jos Mahalaukku ei toimi kunnolla ruoansulatus heikkenee ja koko elimistö joutuu epätasapainotilaan.
Pernan avulla puhdas aines muuttuu vereksi ja ravitsee muita elimiä. Kiinalaisessa lääketieteessä Pernaa pidetään hyvin merkittävänä elimenä. Se huolehtii ruoan sulamisesta sujuvasti, jolloin keho saa riittävästi uutta verta toimiakseen moitteettomasti. Perna on myös vastuussa veren ohjaamisesta kehossa sekä lymfosyyttien (lymfosyytit vastaavat vanhojen punasolujen tuhoamisesta ja kierrättämisestä) tuotannosta. Jos Pernan toiminta on heikkoa, syntyy fyysistä ja psyykkistä väsymystä, huimausta, lantion alueen turvotusta ja ripulia. Vahva Pernan qi näkyy puolestaan määrätietoisuutena ja tahdonvoimana sekä kehon elinvoimaisuutena.
Miten tunnistat maaelementin tasapainon
Ihmiset, joilla maaelementti on tasapainossa, ovat itsekin tasapainoisia persoonia. He nauttivat myös elämänsä vakaudesta ja pysyvyydestä, ja ovat yleensä hyvin kärsivällisiä pohdiskelijoita ja empaattisia muita kohtaan.
Epätasapainossa olevan maaelementin merkkejä ovat hermostuneisuus, liiallinen asioista murehtiminen, huomion kaipuu, joustamattomuus ja tasapainoton olo. Fyysisessä kehossa maaelementin epätasapaino saattaa näkyä esimerkiksi aftoina suussa, ruoansulatusvaivoina tai jopa syömishäiriöinä.
Miten tasapainotat maaelementtiä
Loppukesällä nautitaan satokauden tarjonnasta ja monipuolisesta ravinnosta. Hitaasti kypsytetty ruoka edesauttaa ravintoaineiden imeytymistä kehoon. Alkoholi, sokeri, hiiva, vehnä ja kofeiini lisäävät kaikki kosteutta kehoon ja näitä olisikin hyvä pyrkiä välttämään mahdollisuuksien mukaan. Selleri, pavut, sipulit ja vihreä tee puolestaan poistavat kosteutta kehosta.
Myös liikuntaa on hyvä harjoittaa monipuolisesti. Loppukesällä kannattaa keskittyä itselleen mielekkääseen puuhaan, kiinnostavien asioiden opiskeluun ja hyvään seuraan tiukasti aikataulutetun elämänrytmin sijaan. On kuitenkin varottava kuormittamasta itseään liikaa runsaalla tekemisellä. Tämä kaikki vahvistaa vastustuskykyä.
Perna- ja mahalaukkumeridiaanit
Pernameridiaani alkaa isovarpaan sisäsyrjän kynnen tyvestä ja kulkee säären sisäsyrjää ylös rintakehään. Sen varrelta löytyy hyviä pisteitä maaelementin tasapainottamiseen. Mahalaukkumeridiaani alkaa alaluomesta ja päättyy toisen varpaan ulkosyrjään. Mahalaukkumeridiaanin piste 36 polven alapuolella on erinomainen yleisen hyvinvoinnin piste.
Lähteet:
Insight Yoga, Sarah Powers 2008
Elinvoimainen vuosi, Minna Andersson, 2019