Talvella levätään ja huolehditaan varastoidusta energiasta

Talvi on kiinalaisen ajattelun mukaan vesielementin aikaa. Silloin on aika vaalia kehoon varastoitua energiaa ja rauhoittaa elämän tahtia. Talvella on erityisen tärkeää huolehtia itsestään. Se on myös hyvää aikaa kehittää itsetuntoa ja rohkeutta.


Vesielementin keskeisimmät sisäelimet liittyvät nesteisiin. Ne ovat Munuaiset ja niiden parina Virtsarakko. Tämä sisäelinpari on perusta Yin- ja Yang -tasapainolle sekä uuden syntymiselle. Sanotaan, että Munuaiset ovat lähtökohta kaikkien elinten hyvinvoinnille. Ne suodattavat kuona-aineita kehon nesteistä pois ja lähettävät puhdasta, ravintoaineita sisältävää nestettä takaisin kehoon.

Vesielementti tukee kehon ja mielen tunnereaktioita sekä tervettä tahdonvoimaa. Se määrittää, kuinka ikääntyminen ilmenee kehossa, ja kuinka käsittelemme stressaavia tilanteita sekä pelkoja.

Miten tunnistat vesielementin tasapainon

Kun vesielementti on tasapainossa, luotamme siihen, että elämä kantaa. Kykenemme tunnistamaan uhkia, ja reagoimaan niihin sopivalla tavalla. Teemme tarvittaessa rohkeitakin siirtoja nopean harkinnan tuloksena. Kykenemme sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin.

Merkkejä vesielementin epätasapainosta voivat olla pelokkuus, uupumus, ehdottomuus asioiden suhteen sekä vetäytyminen pois sosiaalisista kohtaamisista. Kehossa epätasapaino tyypillisimmillään ilmenee alaselän kipuina. Myös unettomuus, rauhattomuus, nivelten jäykkyys, tummat silmänaluset, virtsatievaivat ja korkea verenpaine saattavat olla merkkejä epätasapainosta.

Miten tasapainotat vesielementtiä

Mikäli tunnistat merkkejä vesielementin epätasapainosta kehossasi tai mielessäsi, voit hakea tasapainoa oikeanlaisella ravinnolla, elämäntahdilla, liikunnalla ja levolla.

Munuaisenergian vaalimiseksi talvella on erityisen tärkeää huolehtia, että munuaisten alue alaselällä sekä jalat pysyvät lämpiminä. Kaikki sellainen liikunta, joka kasvattaa ja ylläpitää kehon sisäistä energiaa, sen aktiivisen kuluttamisen sijaan on hyvästä. Hyvä tapa arvioida tätä on kuulostelemalla, onko harjoittelun jälkeen väsyneempi, kuin ennen sitä. Tyypillisiä liikuntamuotoja, jotka antavat energiaa enemmän kuin ottavat ovat jooga ja pilates. Myös hiihto ja kävely voivat olla energisoivia liikuntamuotoja, kun niitä ei tehdä liian tavoitteellisesti, vaan enemmänkin nauttien raikkaasta ilmasta, talviauringosta, kauniista maisemista ja mahdollisuuksien mukaan myös hyvästä seurasta.

Talvella, kuten muinakin vuodenaikoina kannattaa syödä vuodenajan mukaista ruokaa. Yleensä keho kertookin mitä se kaipaa. Talvella on hyvä syödä lämmittäviä ruokia, kuten keittoja ja patoja. Myös mustapippuri ja basilika yhdistettynä valkosipuliin ja inkivääriin lämmittävät. Juurekset, marjat, kokojyväviljat, hyvät öljyt ja rasvaiset kalat ovat hyvä perusta talven ruokavaliolle. Viilentäviä ruokia, kuten meloneja, kurkkua, banaaneja, mehuja ja salaatteja kannattaa syödä kohtuudella.

Riittävä uni on talvella erityisen tärkeää. Ei välttämättä ole ollenkaan hullumpi ajatus nukkua talvella normaalia pidempiä yöunia. Hyvien yöunien turvaamiseksi talvella on hyvä vältellä stimulantteja ja liikaa mieltä kuormittavaa työtä. Iltaisin juuri ennen nukkumaan menoa voi yrittää pysyä pois kaikenlaisten ruutujen ääreltä, ja lukea kirjaa tai tehdä vaikka lempeän yin- jooga harjoituksen. Youtubesta löytyy tähän paljon hyviä, ohjattuja harjoituksia. Ja vaikka Youtubekin välittyy jonkinlaisen ruudun kautta, ei sitä harjoitellessa tule juuri katsottua.

Tässä muutama Youtube kanavaa, joiden Yin-joogavideoista itse pidän:

Travis Eliot

Truth Robinson

Yoqi Yoga and Qigong

Lähteet:

Elinvoimainen vuosi, Minna Andersson, 2019

Tuli Maa Vesi, Denis Vinokur, 2016